Policy för tävlingsåkare i DKF
Gemensamt för samtliga grupper:
Drevvikens konståkningsförening (DKF) bedriver konståkningsträning och deltar i tävlingar. Aktiva tävlingsåkare skall vara medlemmar i DKF och omfattas därmed av DKF.s stadgar.
De särskilda förhållanden som gäller för en aktiv tävlingsåkare, utöver medlemskapet, regleras i detta avtal.
Medlemsavgiften i DKF
Medlemsavgiften omfattar även försäkringsskydd i Folksam. Medlemsavgiften är 350 kr/per åkare alternativt 550 kr/år per familj.
Träningsavgift
För alla tävlingsåkare tar DKF, utöver medlemsavgiften, också ut en träningsavgift.
Träningsavgiften omfattar isträning beroende på grupptillhörighet och tillgång till is med kvalificerad tränare, fys-träning, stretching m.m.
Avgiften inkluderar inte kostnader för tävling, förbunds-sammandrag, elit-sammandrag, läger (föreningens egna eller andra föreningars), koreografi, individuell träning eller kostnader för medföljande tränare på tävlingar. Dessa kostnader debiteras extra i samband med debiteringen av träningsavgiften.
Träningsavgiften betalas under perioden augusti-maj. Juni och juli är avgiftsfria. Justeringar i avgiften kan förekomma i fall det erbjuds mera antal timmar träning än de som ingår i träningsavgiften. Föreningen tilldelas träningstimmar och tider från Huddinge kommun och föreningen gör sitt bästa för att göra ett så bra schema som möjligt för alla åkare. Vissa av de tilldelade tiderna ligger dock tidigt eller sent på dagen. Tyvärr är det så att dessa tider inte passar alla. DKF har dock inte möjlighet att göra individuella scheman eller ekonomiska upplägg för åkare som inte kan delta i alla träningar för den grupp som åkaren tillhör, utan tar betalt för det antal träningstimmar som erbjuds oavsett om en åkare deltar eller inte. Inga reduceringar i månadsavgiften görs således i fall en åkare åker färre antal timmar än vad som erbjuds inom ramen för träningsavgiften.
Träningsavgiften betalas i förskott månadsvis per faktura.
Om avgiften inte betalas i tid trots påminnelser har föreningen rätt att stänga av åkaren från träning tills avgiften är betald.
Vid längre sjukdom eller skada betalas träningsavgiften som vanligt första månaden. Efter första månaden kan styrelsen bevilja avgiftsnedsättning till halva träningsavgiften mot uppvisande av läkarintyg. Avgiften är till för att föreningen ska kunna hålla en plats för åkaren i träningsgruppen under frånvaron.
Träning
Våra tränare ansvarar för planering och genomförande av träningen och för uttagning till tävlingar. Tränarna gör tillsammans med styrelsen en gruppindelning av tävlingsåkare inför varje säsong. Eventuella justeringar av grupptillhörighet beslutas av tränarna i samråd med styrelsen.
Tävlingar
Tävlingsdeltagandet för åkarna beror på den individuella nivån och antalet träningstillfällen. Uttagning till tävlingar görs av tränaren.
Föreningen följer SKF:s rekommenderade antal tävlingar per säsong. Tävlingsperioden är mellan september och april. Kostnaden för resa och logi till tävlingar står åkaren själv för.
Tävlingsavgift samt en avgift för tränararvode på 200 kr per program debiteras åkaren när klubbens tränare följer med på tävlingen. Föreningen står för den resterande delen av tränararvodet. Om tävlingen sker utanför distriktet debiteras åkarna hela kostnaden för tränarens logi och resa uppdelad på det antal åkare som deltar på tävlingen.
För extra tävlingar debiteras förutom tävlingsavgiften hela tränarens arvode. För tävlingar utanför distriktet eller utomlands debiteras åkaren även kostnaden för tränarens logi och resa om tränaren följer med.
Frånvaro/sjukdom
Vid planerad frånvaro (resa eller annan ledighet) skall samråd ske med tränaren i god tid. Vid kortare sjukdom skall åkaren meddela förhinder till tränaren så snart möjligt samt anmäla frånvaron på enkäten på föreningens hemsida.
Allmänt
Som tävlingsåkare är du en förebild för de yngre åkarna och en representant för DKF. Du uppträder därför föredömligt och disciplinerat. Du uppträder också föredömligt mot din tränare dvs. gör det du blir instruerad för att träningstiden skall bli så effektiv och utvecklande som möjligt. Självklart använder vi alla ett vårdat språk.
För förälder/medföljande
Föräldrar behövs som stöd på alla tänkbara sätt i samband med konståkningen. Alla föräldrar och åkare ska hjälpa till ca 5-7 gånger per säsong vid föreningens olika evenemang, shower, läger, tester, tävlingar, skridskodisko och PR för föreningen i olika centrum.
Försäljning av olika produkter är obligatorisk för att utöka klubbkassan. En extra avgift på ca 500 kr debiteras per försäljningsomgång till varje åkare som inte bidrar till försäljningen. Den exakta summan beror på aktuellt försäljningsmål och vilken produkt som säljs.
Åkare och tränare behöver arbetsro och fokus även under träning. För åkare på högre nivå (B, A samt Elit) får föräldrarna gärna titta på träningen på söndagar men övriga dagar får man vistas i närheten men inte titta på träningen. (I Stortorp kan man få komma in i konferensrummet om någon i styrelsen är där samt rummet inte är bokat.) För C-åkare gäller att föräldrar kan vistas i cafeterian eller på läktaren (gärna en bit ifrån). Om man vill sitt barn eller tränaren något får man ta det efter träningen. Längre samtal med tränare tas per mail eller vid avtalad tid.
Föreningen har nolltolerans mot mobbning, social utfrysning och trakasserier. Föreningen tillåter inte heller föräldrars eller andras inblandning i träningen eller ifrågasättande av tränarna m.m. Detta gäller även gruppindelningar.
Omklädningsrum är endast till för åkare och tränare och det är för att i omklädningsrummet laddar åkarna upp, pratar med varandra samt byter om och det finns åkare som inte känner sig bekväma att göra detta inför föräldrar.
Vi har full förståelse att man ibland kan behöva hjälpa sitt barn, men då ska detta ske på läktaren eller om det finns ett omklädningsrum som är märkt Skridskoskolan.
Om vi märker att någon åkare eller förälder inte passar in i eller fungerar i föreningen utifrån ovan beskriven policy så kommer någon i styrelsen ha ett samtal med dem som det berör och om det ändå inte hjälper har DKF rätt att avsluta medlemskapet för åkaren.
Uppsägning
Uppsägning av detta avtal skall ske skriftligt till styrelsen i DKF (dkfstyrelse@gmail.com).
Uppsägningstiden är 2 (två) månader, räknat från första månadsskifte efter uppsägning. Under uppsägningstiden betalas full månadsavgift. Givetvis får man fortsätta och träna under uppsägningstiden.
Elit + A - åkare
Beroende på åkarens ålder tränar A-åkare på is 9-12 timmar per vecka under högsäsong och 6-7 timmar per vecka under eftersäsong. Utöver detta tillkommer obligatorisk fysträning (för att bygga upp kroppen och minska skaderisken). A-åkare bör delta i sommarläger minst 4 veckor per år. Åkare i Elitgrupp bör delta i 6 veckors sommarläger.
Deltagande i träningsläger sker efter samråd med tränaren. Individuell träning kan bli aktuell efter samråd med tränaren.
Om åkaren är uttagen till A-serien/Elitserien utgår vi ifrån att åkaren deltar i de tävlingar som ingår i serien samt i DM. Om man av någon anledning inte har för avsikt att delta i någon av de tävlingar man har blivit tilldelad ska detta stämmas av med tränaren och styrelsen informeras.
Svenska Mästerskap (SM)
DKF står bara för tränarens arvode. Kostnader för tränarens logi och resa fördelas bland de av föreningens åkare som deltar i SM.
B-åkare
Beroende på åkarens ålder tränar B-åkare på is 7-8 timmar per vecka under högsäsong och ca 4 timmar per vecka under eftersäsong. Utöver detta tillkommer obligatorisk fysträning (för att bygga upp kroppen och minska skaderisken). B-åkare bör delta i sommarläger minst 3 veckor per år.
Deltagande i träningsläger sker efter samråd med tränaren. Individuell träning kan bli aktuell efter samråd med tränaren.
C-åkare
Beroende på åkarens ålder tränar C-åkare på is 5 timmar per vecka under högsäsong och ca 3 timmar per vecka under eftersäsong. Utöver detta tillkommer obligatorisk fysträning (för att bygga upp kroppen och minska skaderisken). C-åkare bör delta i sommarläger 2 veckor per år.
I månadsavgiften ingår inte tävlingsprogram, utan denna kostnad tillkommer för åkare som behöver nytt program. Ett tävlingsprogram innebär att ta fram musik, klippa musik samt göra koreografin på isen (ca 3-4 timmar)
Deltagande i träningsläger sker efter samråd med tränaren.